Web Analytics Made Easy - Statcounter

این مطالعه که مربوط به ۲۲ کشور منطقه مدیترانه شرقی با جمعیتی حدود ۶۳۰ میلیون نفر است، در واقع، بخشی از یک پژوهش وسیع تحت عنوان «مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD)» است که توسط انستیتوی سنجش و ارزشیابی سلامت دانشگاه واشنگتن ، با همکاری ۲۳۰۰ محقق از ۱۳۲ کشور دنیا از جمله ۴۰ محقق ایرانی انجام شده و بیش از ۳۰۰ بیماری و آسیب را طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵، مورد بررسی قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پژوهش یاد شده که هر ساله به‌روزرسانی می‌شود، یک پروژه سیستماتیک و علمی است که با هدف برآورد سلامت از میان رفته‌ی ناشی از تمامی بیماریها، آسیب‌ها و عوامل خطر عمده به تفکیک جنس، سن و کشور طراحی و اجرا شده است. نتایج «مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD)» در مجله لنست منتشر شده است.

از این مطالعه بزرگ جهانی، ۱۵ مقاله و ۳ سرمقاله مربوط به خاورمیانه استخراج و در آگوست سال ۲۰۱۷ میلادی در مجله بین‌المللی سلامت عمومی (International Journal of Public Health) و نتایج مربوط به ایران نیز در ۴ مقاله در مجله Archives of Iranian Medicine منتشر شده است.

نتایج مطالعه ارزشمند بار بیماری‌ها، آسیب‌ها و عوامل خطر در مدیترانه شرقی که دکتر علی مکداد، دانشمند انستیتوی سنجش و ارزشیابی سلامت دانشگاه واشنگتن ، نویسنده اول آن است، روز شنبه در نشستی تحت عنوان «سیمای سلامت ایران و جایگاه آن در میان کشورهای منطقه خاورمیانه» با حضور دکتر رضا ملک‌زاده، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر شهرزاد بازرگان حجازی،‌ استاد کالج پزشکی وابسته به دانشگاه یو سی ال ای، دکتر مازیار مرادی لاکه ، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران از نویسندگان اصلی مطالعه، تشریح شد.

دکتر رضا ملک‌زاده در این نشست گفت: مجموعه مقالات مربوط به مدیترانه شرقی و ایران که همگی از «مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD)» استخراج شده اند به «مهمترین علل مرگ در منطقه مدیترانه شرقی و ایران» می پردازند و از آنها می توان به سیمای سلامت کشورهای منطقه و ایران در زمینه هایی همچون: «سالهای از دست رفته عمر به دلیل مرگ زودرس یا ناتوانی (DALY) »، «افزایش سریع بیماری‌های غیرواگیر و اعصاب و روان»، «بیماری‌های قلبی و عروقی»، «سرطان»، «صدمات ناشی از حمل و نقل»، «صدمات عمدی»، «اختلالات روانی»، «سلامت نوجوانان»، «ایدز»، «عفونت‌های دستگاه تنفس تحتانی»، «اسهال»، «چاقی»، «مرگ و میر در سنین کمتر از ۵ سال» پی برد و از این جهت نتایج، بسیار حایز اهمیت هستند.
مهمترین علل مرگ در منطقه مدیترانه شرقی و ایران

وی در ابتدا به مهمترین علل مرگ در منطقه مدیترانه شرقی بر اساس نتایج مطالعه یاد شده اشاره کرد و گفت: بیماری های ایسکمیک قلبی، بیماری های عروقی مغز (شامل سکته مغزی)، عفونت‌های تنفسی تحتانی، آسیب های ناشی از حوادث جاده ای، آسیب های ناشی از جنگ، دیابت، تولد نوزادان نارس، انسفالوپاتی نوزادی،بیماری مزمن انسدادی ریه، بیماری های اسهال، از مهمترین علل مرگ و میر در مدیترانه شرقی هستند.

به گفته دکتر ملک‌زاده اما بر اساس نتایج مطالعه انجام شده ، در ایران، مهمترین علل مرگ در ایران شامل بیماری های ایسکمیک قلبی، بیماری های عروقی مغز (شامل سکته مغزی)، آسیب های ناشی از حوادث جاده ای، بیماری های فلبی ناشی از پرفشاری خون، بیماری آلزایمر، سایر ییماری های قلبی عروقی، بیماری مزمن انسدادی ریه، دیابت، عفونت های تنفسی تحتانی، سرطان معده از مهمترین علل مرگ و میر به شمار می روند.
رتبه دهم ایران در «سالهای از دست رفته عمر به دلیل مرگ زودرس یا ناتوانی» مدیترانه شرقی

وی که از نویسندگان ایرانی همکار در «مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD)» است، گفت: اگر کشورهای منطقه را پس از استانداردسازی ساختار سنی و جنسی جمعیت، از نظر سال های از دست رفته عمر به دلیل مرگ زودرس یا ناتوانی (DALY) رتبه بندی کنیم، ایران در رتبه دهم قرار می گیرد. در این رتبه بندی، سه کشور کویت، عربستان سعودی و قطر دارای بهترین وضعیت و سه کشور افغانستان، سومالی و جیبوتی دارای بدترین وضعیت و جزو سه کشور آخر هستند.
بیماری‌های قلبی و عروقی، عامل یک سوم مرگ و میرها در مدیترانه شرقی

دکتر ملک زاده، با اشاره به این که بیماریهای قلبی و عروقی ، اولین علت مرگ و میر در بیشتر کشورهای منطقه مدیترانه شرقی و نیز ایران است، افزود: بیماری قلبی و سایر بیماری‌های قلیی-عروقی مانند سکته مغزی ، دلیل یک سوم مرگ‌و میر در کشورهای منطقه طی سال ۲۰۱۵ است.

سرطان، عامل یک دهم مرگ و میرها در کشورهای مدیترانه شرقی/ سرطان معده، کشنده ترین سرطان در ایران

رییس پزوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ادامه به سهم سرطان در بروز مرگ و میرها در منطقه مدیترانه شرقی اشاره کرد و گفت: به طور تقریبی یک دهم مرگ‌و میرها در کشورهای منطقه در سال ۲۰۱۵ ناشی از سرطان هاست که مهمترین آنها شامل سرطان ریه، پستان و معده است. اما مهمترین علل مرگ ناشی از سرطان در ایران مربوط به سرطان های معده، ریه، لوسمی، مری، روده بزرگ، مغز، پستان، پروستات، گروه سایر سرطان ها و سرطان کبد است.
صدمات حمل و نقل، چهارمین علت مرگ در مدیترانه شرقی/ایران همچنان جزو کشورهای دارای بالاترین صدمات

در این مطالعه برای اولین بار مرگ‌ها و آسیب‌های ناشی از حمل و نقل و جابجایی در منطقه از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ گزارش شده است.

دکتر ملک زاده، در همین باره گفت: صدمات ناشی از حمل و نقل و حوادث جاده ای، چهارمین دلیل مرگ در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی و سومین علت مرگ در ایران است.

به گفته وی ، میزان مرگ ناشی از حوادث جاده ای در ایران طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ به طور قابل توجهی کمتر شده است ولی هنوز هم ایران جزو کشورهایی با بالاترین میزان در منطقه و جهان است.

از سویی دیگر آن گونه که دکتر مکداد، نویسنده اول مطالعه می‌گوید: در سال ۲۰۱۵، این حوادث هشتمین عامل مرگ و میر در سطح منطقه و دومین علت مرگ در قطر، عمان و امارات متحده عربی بودند. در قطر، ۲۰ درصد از کل مرگ‌ها ناشی از حوادث بوده‌اند. این نسبت در عمان ۱۶درصد و در امارات متحده عربی ۱۴درصد بوده است. کمترین نسبت‌ها در پاکستان (۹٫۱درصد)، لبنان (۸.۱درصد)، و سومالی (۵.۱درصد) مشاهده شد.

به گفته وی نرخ مرگ و میر ناشی از حمل و نقل و جابجایی در منطقه کاهش یافته است ولی میزان کاهش آن از آمار جهانی کمتر است و حتی در ۳ کشور لیبی، پاکستان، و مصر، نرخ مرگ و میر ناشی از این علت افزایش نیز پیدا کرده است.

افزایش 100 درصدی خودکشی در خاورمیانه/ اختلالات روانی و مصرف مواد، عامل دو میلیون سال عمر از دست رفته ایرانی‌ها در 2015دکتر مکداد می‌افزاید: « آسیب‌ها و مرگ و میر ناشی از حمل و نقل و جابجایی به اندازه HIV و دیابت بر سلامت عمومی تاثیر دارند و همانند آنها، برای مقابله با آن، ترکیب پیشگیری با درمان و آموزش از ضروریات هستند.»

خودکشی ۳۰ هزار نفر در منطقه طی سال ۲۰۱۵ /افزایش ۱۰۰ درصدی خودکشی در خاورمیانه/دار زدن و مسمویت شایع ترین روش ها

دکتر ملک زاده، در ادامه به سهم «صدمات عمدی» در مرگ و میرهای منطقه خاورمیانه و ایران اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۳۰ هزار نفر از مردمان ساکن کشورهای منطقه خاورمیانه خودکشی کرده اند که نسبت به ۲۵ سال گذشته افزایش ۱۰۰ درصدی را نشان می‌دهد، این در حالی است که تعداد موارد خودکشی در سطح جهان در همان مدت، ۲۰ درصد افزایش داشته است.

به گفته این دانشمند علوم پزشکی ایران، مطالعه فوق نشان داده است که دار زدن و مسمومیت شایع‌ترین روش‌های خودکشی در خاورمیانه هستند.
افزایش ۱۵۲ درصدی خشونت بین فردی در منطقه/وقوع ۸۴ درصد مرگهای ناشی از جنگ و خشونت جهان در مدیترانه شرقی

وی گفت: در سال ۲۰۱۵، همچنین ۳۵ هزار نفر به دلیل خشونت‌های بین فردی فوت شدند. مرگ و میر ناشی از این دو علت طی ۲۵ سال گذشته (۱۹۹۰ تا ۲۰۲۵) به ترتیب ۱۰۰ درصد و ۱۵۲ درصد افزایش پیدا کرده است. در سایر مناطق جهان طی همین بازه زمانی تعداد مرگ و میر ناشی از خودکشی و خشونت بین فردی به ترتیب ۱۹ درصد و ۱۲درصد افزایش پیدا کرده است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: حدود ۸۴ درصد از مجموع موارد مرگ ناشی از جنگ و اقدامات قانونی (مانند اعمال قانونی زور توسط پلیس) در جهان، در منطقه مدیترانه شرقی اتفاق می افتد.

۱۱ میلیون سال عمر از دست رفته بر اثر اختلالات روانی در منطقه طی سال ۲۰۱۵

در ادامه، دکتر مازیار مرادی لاکه، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و از نویسندگان اصلی «مطالعه بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD) در مدیترانه شرقی، به وضعیت منطقه از نظر بیماری های اختلالات روانی (افسردگی، اضطراب، بیماری دوقطبی و اسکیزوفرنی اشاره و روند این بیماری را رو به رشد توصیف کرد و گفت: اختلالات روانی و مصرف مواد در مجموع ششمین علت از بین رفتن سالهای عمر بر اثر مرگ زودرس یا ناتوانی در منطقه مدیترانه شرقی است. اختلالات روانی منجر به حدود ۱۱ میلیون سال زندگی همراه با ناتوانی (YLDs) در کشورهای منطقه خاورمیانه طی سال ۲۰۱۵ شده است. همچنین ۱۸ میلیون سال عمر به علت مصرف مواد مخدر در کشورهای منطقه از بین رفته است.

۲ میلیون سال عمر از دست رفته در ایران بر اثر اختلالات روانی و مصرف مواد طی سال ۲۰۱۵

وی گفت: مجموعه اختلالات روانی و مصرف مواد، سبب از بین رفتن حدود ۲ میلیون سال عمر در ایران در سال ۲۰۱۵ شده است، به نحوی که اختلالات روانی با وجود غیرکشنده بودن، دومین عامل از بین رفتن سال های عمر در ابران پس از بیماری های قلبی-عروقی هستند.

این دانشمند ایرانی خاطرنشان کرد: افسردگی و اختلالات اضطرابی شایعترین اختلالات اعصاب و روان هستند و هر دو آنها در زنان شیوع بیشتری در مقایسه با مردان دارند.

به گفته وی، با جهانی شدن و افزایش شهرنشینی در اکثر جوامع، زنان با استرس بیشتری مواجه خواهند بود که عوارض آن بر کل خانوار و به ویژه بر کودکان تحمیل خواهد شد.

نقش مهم مصرف مواد در اختلالات روانی در ایران

افزایش 100 درصدی خودکشی در خاورمیانه/ اختلالات روانی و مصرف مواد، عامل دو میلیون سال عمر از دست رفته ایرانی‌ها در 2015دکتر مرادی لاکه همچنین گفت: در ایران اهمیت مصرف مواد بیشتر است به نحوی که پس از افسردگی و بالاتر از سایر اختلالات روانی قرار می گیرد. مقایسه آمار سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۵ نشان می دهد اهمیت کلیه اختلالات روانی ( از نظر سهم آنها از کل بار بیماری ها ) طی این دوران افزایش یافته است.

به گفته این نویسنده اصلی مطالعه ، بر خلاف بسیاری از بیماری های دیگر، بار این اختلالات ( به ازای واحد جمعیت) در طول زمان کاهش نیافته است و بار اختلالات روانی در کشورهایی با درآمد بالا ، متوسط و پایین در منطقه مدیترانه شرقی تفاوت فاحشی را نشان نمی‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: بار اختلالات روانی در همه سنین به جز افراد زیر ۱۵ سال در زنان بیشتر از مردان است . همچنین بیشترین میزان بار اختلالات روانی مربوط به سنین جوانی است و حداکثر آن در سنین ۳۵ تا ۳۹ سال دیده می‌شود.
بار اختلالات روانی در مدیترانه شرقی بالاتر از متوسط جهانی

دکتر مرادی لاکه افزود: بر اساس استانداردسازی سنی ، می‌توان گفت بار اختلالات روانی در منطقه مدیترانه شرقی بیش از متوسط جهانی آن است. با در نظر گرفتن شاخص اجتماعی و جمعیت شناختی کشورهای منطقه بار مشاهده شده اختلالات روانی در این منطقه از بار مورد انتظار آن بیشتر است و این درحالیست که متاسفانه بسیاری از افراد که در این منطقه با اختلالات روانی زندگی می کنند، از دریافت درمان مناسب محروم هستند . اما برخی کشورهای منطقه مانند قطر ، راهبردهای مشخصی را برای افزایش دسترسی به خدمات سلامت روان و بهره مندی مردم از آنها تدوین کرده اند. در ایران نیز ادغام خدمات سلامت روان در مراقبتهای اولیه بهداشتی به طور جدی دنبال می‌شود. هر چند که هنوز با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

دکتر مرادی لاکه همچنین خاطرنشان کرد: کمبود روانپزشکان و متخصصین اعصاب و روان و ناکافی بودن بودجه برای ارایه این دسته از خدمات، معضل بیماری های اعصاب و روان را تشدید کرده‌اند.
کمتر از یک روانپزشک به ازای هر ۱۰۰ هزار جمعیت در برخی کشورهای منطقه

وی گفت: بر اساس این مطالعه، در سطح منطقه خاورمیانه، به طور متوسط به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۷ پزشک وجود دارد. در کشورهایی نظیر لیبی، سودان و یمن، تعداد روانپزشکان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر حدود نیم (کمتر از یک نفر) است، این درحالیست که در مقایسه، در کشورهای اروپایی بین ۹ تا بیش از ۴۰ روانپزشک به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، خدمات تخصصی اعصاب و روان ارایه می‌دهند.

این متخصص بیماری های اعصاب و روان افزود: برای توسعه زیرساخت و پروژه‌های فعلی به منظور مقابله با این چالش که در نقطه تلاقی سلامت با مواجهه‌های محیطی و برابری اجتماعی و اقتصادی قرار گرفته است، به یک برنامه جامع نیاز داریم.

تغذیه نامناسب مهمترین عامل خطر سالهای از دست رفته زندگی

به گزارش دیده‌بان علم ایران، آن گونه که دکتر علی مکداد، نویسنده مسوول مطالعه می‌نویسد: تغذیه نامناسب، مهمترین عامل خطر سال‌های از دست رفته زندگی بر اثر ناتوانی (DALY) در منطقه است. مردم در بسیاری از کشورها از سوء تغذیه و در عین حال از تغذیه نامناسب که به بیماری منتهی می‌شود رنج می‌برند. علاوه بر این، مصرف سیگار و فشار خون بالا از عوامل مهم DALY در منطقه هستند.
حدود دو سوم از جمعیت ۵ کشور، امنیت غذایی ندارند/غنی‌ترین کشور منطقه

وی می‌افزاید: در خاورمیانه، درآمد سرانه ناخالص ملی در طیفی از ۱۳۴ هزار و ۴۲۰ دلار در قطر تا ۲ هزار دلار در افغانستان قرار دارد. بر اساس داده‌های بانک جهانی، نسبت مردمی که زیر خط فقر ملی زندگی می‌کنند در ۷ کشور خاورمیانه بیش از ۲۰ است و این کشورها شامل افغانستان (۳۶درصد)، مصر (۲۲درصد)، عراق (۲۳درصد)، پاکستان (۲۲درصد)، فلسطین (۲۲درصد)، سودان (۴۷درصد)، و یمن (۳۵درصد) هستند.

به گفته نویسنده مسوول «مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، آسیب‌ها، و عوامل خطر (GBD)» در مدیترانه شرقی، از این میان،‌ در ۵ کشور ، حدود دو سوم جمعیت، امنیت غذایی ندارند که این کشورها شامل افغانستان (۳۴درصد)، عراق (۳۰درصد)، پاکستان (۳۰درصد)، سودان (۳۳درصد)، و یمن (۳۶درصد) هستند. همچنین بسیاری از کشورها در منطقه با چالش های محیطی جدی از جمله کمبود آب، افزایش دما، و توفان‌ها شن مواجه هستند.
تهدید سلامت نوجوانان با مصرف سیگار، شاخص توده بدنی بالا و بارداری

در ادامه این نشست، دکتر ملک‌زاده به شایع‌ترین خطر سلامتی نوجوانان در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: مصرف سیگار و شاخص توده بدنی (BMI) بالا شایع‌‌ترین خطر سلامتی در نوجوانان منطقه خاورمیانه به شمار می‌روند. همچنین نرخ شیوع بارداری در سنین نوجوانی بالاست و بسیاری از کشورها نرخ بالایی از بارداری در سنین نوجوانی را تجربه می‌کنند. همچنین نیاز برآورده نشده برای پیشگیری از بارداری در سنین نوجوانی در بسیاری از کشورهای منطقه بالا است .
افزایش ۱۰ برابری مرگ و میر ناشی از «اچ آی وی / ایدز» در مدیترانه شرقی

به گفته استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این مطالعه همچنین، برای اولین بار روند مرگ و میر ناشی از بیماری HIV / ایدز در مجموع از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ برآورد شده است که این نتایج نشان می‌دهد نرخ مرگ و میر ناشی از HIV / ایدز طی این مدت ۱۰ برابر شده است و بیشترین موارد مرگ در ۳ کشور جیبوتی، سومالی، و سودان رخ داده اند. کشور جیبوتی با مرگ و میری معادل ۴۶ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از ویروس HIV یا ایدز را در کشورهای منطقه خاورمیانه در سال ۲۰۱۵ داشته است.

دکتر ملک‌زاده ادامه داد: در منطقه خاورمیانه نیز، مرگ و میر ناشی از ویروس HIV / ایدز در سال ۲۰۱۵ روند افزایشی نشان می‌دهد و نتایج مطالعه حاکیست افراد مبتلا با سرعت بیشتری می میرند. این در حالی است که درمان‌های ضدویروسی در دسترس هستند.
کاهش ۸۵ درصدی سالهای از دست رفته عمر ایرانی‌ها بر اثر عفونت‌های دستگاه تنفس تحتانی

رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران سپس نقش عفونت دستگاه تنفسی تحتانی در مرگ و میرها را مورد اشاره قرار داد و افزود: عفونت‌های دستگاه تنفس تحتانی سومین علت مرگ و میر در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی و نهمین علت در ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی هستند. میزان سال های از دست رفته عمر ناشی از عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی در ایران، بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵، بیش از ۸۵ درصد کاهش یافته است.
کاهش شدید نقش بیماری‌های اسهال در مرگ و میر منطقه و ایران

دکتر ملک‌زاده درباره سهم بیماری اسهال در میان ۱۰ علت مرگ‌و‌میر زودرس در کشورهای منطقه اشاره کرد که به گفته وی نتایج مطالعه، نشان داده است، اسهال در سال ۲۰۰۵ میلادی رتبه ۵ را در بین ۱۰ علت مرگ و میر داشته و در سال ۲۰۱۵ رتبه آن به ۹ کاهش یافته و بیانگر کاهش شیوع آن است.

وی خاطرنشان کرد: در ایران، بیماری‌های اسهال به شدت کاهش یافته‌اند و دیگر جزو علل مهم مرگ و میر تلقی نمی‌شوند؛ در حالی که در سال ۱۹۹۰، دهمین علت کلی مرگ بوده است.
افزایش ۳۷ درصدی چاقی در خاورمیانه/چاقی و اضافه وزن نیمی از ایرانی‌ها/ چاق ترین کشورهای منطقه

مجری بزرگترین مطالعه کوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران، به شیوع چاقی در خاورمیانه و ایران اشاره کرد و ضمن هشدار جدی نسبت به روند شیوع چاقی و اضافه وزن در جهان و نیز گفت: شیوع چاقی در کشورهای منطقه خاورمیانه از سال ۱۹۸۰ به میزان ۳۷ درصد رشد داشته به طوری که امروز از هر ۵ بزرگسال یک نفر مبتلا به چاقی است.

وی به رتبه کشورهای منطقه خاورمیانه در شیوع چاقی اشاره کرد و گفت: در میان کشورهای منطقه خاورمیانه، قطر و کویت بیشترین شیوع چاقی در میان بزرگسالان و کودکان را دارند.

در ایران حدود ۷۰ درصد بزرگسالان، چاقی یا اضافه وزن (نمایه توده بدنی بیش از ۲۵ کیلوگرم بر متر مربع) دارند. همچنین حدود ۱۴ درصد افراد زیر ۲۰ سال ایرانی دچار چاقی و اضافه وزن هستند.

وی ایرانی‌ها را جزو کم‌تحرک‌ترین مردم جهان خواند و گفت: بیش از ۹۰ درصد مردم ما تحرک کافی ندارند که افزایش شهرنشینی از ۳۰ به ۷۰ درصد و صنعتی و ماشینی شدن زندگی بر این آمارها بسیار تاثیرگذار بوده است.

به گفته دکتر ملک‌زاده،‌همچنین ۱۰ درصد ایرانی‌ها دیابت دارند که افزایش شیوع این بیماری نیز با بی‌تحرکی ارتباط زیادی دارد.
کشورهایی که بیشترین مرگ و میر در سنین کمتر از ۵ سال را دارند

دکتر ملک‌زاده سپس درباره میزان مرگ و میر سنین کمتر از ۵ سال در خاورمیانه گفت: روند مرگ‌ها در کودکان زیر ۵ سال در منطقه خاورمیانه با سرعت کمتری از میزان جهانی کاهش یافته و ۸۰ درصد از کل مرگ‌های کودکان در سطح منطقه در شش کشور افغانستان، پاکستان، سومالی، سودان جنوبی، سودان و یمن رخ داده‌اند و سه کشور سودان، افغانستان، و پاکستان جزو ۱۰ کشوری هستند که بیشترین نرخ مرگ و میر کودکان در جهان متعلق به آنهاست.

پنج علت اصلی مرگ و میر زیر ۵ سال منطقه/جنگهایی که نتایج کاهش بیماری‌های واگیر را جبران کردند!

وی افزود: عوارض نوزادی ناشی از تولد زودهنگام ، انسفالوپاتی نوزادی، عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی، نقایص مادرزادی، و بیماری های اسهالی پنج علت اصلی مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال منطقه هستند.

دکتر ملک‌زاده گفت: نتایج این پژوهش همچنین حاکیست پنج علت اصلی مرگ و میر زیر ۵ سال شامل عوارض نوزادی تولد زودهنگام، انسفالوپاتی نوزادی، عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی، نقایص مادرزادی، و بیماری های اسهالی هستند.
آینده سلامت خاورمیانه با ادامه این روند تاریک خواهد بود

به گزارش دیده‌بان علم ایران دکتر علی مکداد، نویسنده اول مطالعه نیز تاکید می‌کند: بیماری‌های واگیر و عواقب فجایع طبیعی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ در خاورمیانه کاهش چشمگیری داشته‌اند. با این حال، این پیشرفت‌ها با افزایش عواقب جنگ، آسیب به خود و اختلالات اعصاب و روان خنثی شده‌اند.

وی می‌افزاید: نتایج این مطالعه، اهمیت تلاش برای مقابله با مشکل آلودگی هوای محیطی را نیز نشان می‌دهد.

به گفته مکداد، در سال های اخیر، روند بسیاری از پیشرفت‌ها در سلامت در برخی از کشورها کند شده است و بسیاری از چالش‌های سلامت که قبلا تحت کنترل بوده‌اند مجددا پدیدار شده‌اند. این مطالعه به وضوح نشان می‌دهد که آینده سلامت در منطقه در خطر جدی است. خشونت نهادینه شده و مهارنشدنی در منطقه خاورمیانه، نسلی از کودکان و نوجوانان گم شده به بار آورده است و در صورتی که راه حلی برای بازگرداندن ثبات به منطقه یافت نشود، آینده خاورمیانه تاریک خواهد بود.»
منبع: عصر ایران

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۲۰۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اژدهای زرد در مسیر صلح‌سازی / بررسی نوع بازیگری چین در حوزه میانجیگری میان گروه های فلسطینی

 طی روزهای گذشته چین، میزبان «عزام الاحمد» و «سمیر الرفاعی» به عنوان نمایندگان جنبش فتح و «موسی ابو مرزوق» و «حسام بدران» به عنوان نمایندگان جنبش حماس در پکن بود. در این نشست طرفین بر لزوم احیای کمیته‌های مشترک خود و حل و فصل اختلافات و  حملات رسانه‌ای به یکدیگر به توافق رسیده‌اند. در همین راستا شبکه المیادین در خبری اعلام کرد، هیأت‌های حماس و فتح در پکن بر وحدت میان  فلسطینیان با یکدیگر تاکید داشته اند بطوریکه دو گروه بر لزوم تشکیل دولت وفاق ملی موقت حین جنگ و پس از آن تاکید داشتند.

همزمان لین جیان سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز در نشست خبری خود در پکن در جمع خبرنگاران با بیان جزئیاتی در این باره گفت: نمایندگان جنبش‌های فلسطینی در پکن  با یکدیگر رایزنی کردند و دو طرف بر ادامه روند گفتگو و تلاش برای دستیابی به وحدت در اسرع وقت توافق کردند.  

دیپلماسی میانجیگری چین با فرایند صلح در خاورمیانه

چین اخیرا نقش فعال تری در بحران های بین المللی بر عهده گرفته  و تا حدودی گوی سبقت را از کشورهای غربی در حوزه میانجیگری در بحران های بین المللی ربوده است. نمونه آن را می توان میانجیگری میان تهران و ریاض در سال گذشته میلادی عنوان کرد.

فاطمه محروق، کارشناس مسائل شرق آسیا و عضو هیئت علمی دانشگاه، در گفت وگو با قدس با اشاره به سابقه نقش آفرینی و میانجیگری  چین در تحولات خاورمیانه به ویژه مسئله اختلاف و تنش  اعراب و رژیم صهیونیستی، گفت: رفتاری که پکن طی ماه های اخیر به خصوص پس از عملیات طوفان الاقصی برای کاهش تنش در منطقه خاورمیانه در پیش گرفته جدید نمی باشد بطوریکه همواره دیپلماسی میانجی‌گری به‌عنوان یکی از ارکان اصلی اهداف و اعمال سیاست خارجی چین در غرب آسیا مطرح بوده است و پکن خود را به‌ عنوان یک نیروی صلح‌ساز در معارضات و بحران‌های منطقه‌ای همچون بحران افغانستان، سوریه، سودان، یمن، ایران و فرایند صلح اعراب ـ اسرائیل  از سال 2004 مطرح ساخته است.

وی با بیان اینکه نیـاز روزافـزون چیـن بـه منابـع انـرژی و سـرمایه گذاری ها و مبـادلات بازرگانـی با کشـورهای ( غرب آسیا)، حاکـی از اهمیـت اقتصـادی این منطقـه در سیاسـت خارجی پکـن اسـت، افزود: چین به کشورهای خاورمیانه  از گذشته نگاهی گسترده تری داشته و این کشور مناسبات اقتصـادی دو جانبـه، معـادلات چندجانبه در خصـوص حـل مسـایل سیاسـی ارائـه نقـش میانجی گـری را در منازعـات کشـورهای خاورمیانـه پیگیـری می کنـد. تا جایی که استراتژی صلح جویانه و میانجیگری چین منجر شده کشورهای منطقه نگاه مثبت و سازنده ای به حضور این کشور در منطقه داشته باشندو مناسبات گسترده ای با این کشور برقرار نمایند.

او با اشاره به میزبانی چین  از نمایندگان جنبش اسلامی فتح و حماس در پکن، و نیز پیگیری این کشور برای آشتی نیروهای فلسطین بایکدیگر، گفت:  رفتار پکن سابقه طولانی دارد چراکه همواره چین به دنبال نقش آفرینی بیشتر در خاورمیانه می باشد و برگزاری نشست نمایندگان جنبش های فلسطینی در پکن، در چارچوب سیاست خارجی چین محسوب می شود.

تغییر رویکرد پکن از انفعالی به فعالانه در منطقه

این استاد دانشکاه تاکید کرد: هم اکنـون چین به عنـوان یـک قدرت بـزرگ از راهبـرد انفعالی سـنتی خود به سـمت درگیـری فعالانه در بحران هـا و مناقشـات منطقه ای حرکت کرده اسـت و دسـت بـه سیاسـت های عملگرایانه می زنـد.رفتار این کشور در حل تنش های خاورمیانه به خصوص بحران غزه منجر شده حتی بیشتر کشورهای اروپایی از پکن حمایت نمایند.

محروق اظهار داشت: طی یک دهه گذشته چین دیپلماسی فعالی جدا از مسئله اقتصادی در منطقه خاورمیانه را دنبال می کند بطوریکه به پلتفرم های امنیتی و سیاسی جدیدی وارد شده است. گفتگوهایی مانند میانجیگری بین ایران و عربستان در سال گذشته، مدیریت چالش میان رژیم صهیونیستی و اعراب را می توان نام برد.

وی درپاسخ به این پرسش که ایالات متحده آمریکا به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه  به شدت در جامعه بین المللی در تنگنا قرار گرفته، با توجه به این موضوع، آیا چین می تواند در مسئله غزه نقش آفرینی کند، گفت: باتوجه به  گذشت بیش از 207 روز از جنگ غزه، واشنگتن حمایت های مالی، نظامی، تسلیحاتی و اطلاعاتی گسترده ای را از اسرائیل انجام داده است و همین مسئله منجر به تعارض میان این کشور و گروه های فلسطینی شده است اما چین با توجه به سابقه حضور خود در میانجیگری های منطقه، توانسته نه تنها میزبان نشست سران فتح و حماس در پکن باشد بلکه کشورهای اروپایی و منطقه نیز از نقش آفرینی چین برای برقراری صلح میان گروه های فلسطینی حمایت کنند.

او در پایان اظهار کرد: رابطه چین با طرفین درگیر در جنگ غزه خوب است و می تواند این کشور نقش خودش را در برقراری آتش بس تا حدودی ایفا نماید، این رفتار چین نشان دهنده تغییر رویکرد دیپلماسی اقتصادی به مسائل امنیتی و سیاسی می باشد.

سید حسین حسینی

دیگر خبرها

  • خاورمیانه 2050 چه شکلی است؟/ 3 سناریو با فرض جنگ سرد آمریکا و چین
  • افزایش ۲۵ درصدی مصرف سوخت هواپیما در چابهار با افزایش ۳۸ درصدی پروازها
  • افزایش ۱۵۰ درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر
  • آیا مالاریا از مرزهای شرقی وارد کشور شده است؟
  • اژدهای زرد در مسیر صلح‌سازی / بررسی نوع بازیگری چین در حوزه میانجیگری میان گروه های فلسطینی
  • مشاهده علائم بیماری سفیدک انگور در تاکستان‌های خراسان شمالی
  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • مذاکرات نظامی مغرب و ناتو
  • چشم بازار نفت به خاورمیانه/ ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد